D-vitaminer – solens gave til menneskeheden

Annette B. Hafstrøm

Så er det endelig blevet sommer og solen har skinnet fra en (næsten) skyfri himmel i dagevis. Jeg elsker solen! Elsker når den gennemvarmer min krop, elsker når den branker min hud og får mig til at se friskere og sundere ud, men mest af alt elsker jeg, at dens ultraviolette stråler hjælper min krop med at danne et depot af D-vitaminer gennem min hud. Om sommeren danner vi nemlig et lager af D-vitamin, som vi tærer på den efterfølgende vinter og D-vitamin er livsnødvendigt.

Australske og New Zealandske har endvidere fundet et af de gener, som kontrollere dannelsen af vitamin D. Denne forskning kan muligvis på sigt føre til en simpel forbyggende behandling af MS

D-vitamin er vigtigt for kroppens optagelse af kalk fra tarmsystemet samt for knoglernes og tændernes omsætning af kalk og fosfat. Der ud over påvirker D-vitamin muskelfunktionen, hvilket blandt andet har betydning for vores balance ligesom man mener at D-vitamin spiller en central rolle i at forhindre for høj aktivitet i immunsystemet. D-vitamin regulerer desuden calciumkoncentrationen i blodet nøje. Er calciumkoncentrationen i blodet for lav, kan det blandt andet medføre muskelkramper.

Nyere forskning peger endvidere på at D-vitamin er nødvendigt for at immunsystemet ikke overreagerer og begynder at ødelægge kroppens egne celler. En række sygdomme menes således at såkaldte autoimmune tilstande præget af selvdestruktiv opførsel af immunapparatet, herunder diabetes og sclerose.

D-vitamin tilføres organismen på to måder, enten ved sollys på huden (mennesket danner selv D-vitamin i huden, når den rammes af solens ultraviolette lys), eller gennem føden (specielt fede fisk, lever, ost, mælk og æg er gode kilder til D-vitamin). I fedtfattige mælkeprodukter (eksempelvis skummetmælk) er D-vitamin indholdet dog lavt.

Selvom D-vitamin er et livsnødvendigt vitamin, er det dog også det giftigste af alle vitaminerne. Eksempelvis kan blodets kalcium indhold stige og give anledning til hjerterytmeforstyrrelser og psykiske forandringer, bl.a. konfusion, ligesom kalkaflejringer i nyrerne også kan være en følge af D-vitaminforgiftning. Man skal derfor være varsom med øget indtagelse af D-vitaminer som kosttilskud uden konsultation af sin læge. Det er dog værd at bemærke, at man ikke kan få for mange D-vitaminer ved at sole sig meget.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, hvilket vil sige det ikke kan opløses i vand og udskilles med urinen. D-vitamin omdannes til biologisk aktive vitaminer ved en proces i lever og nyrer. Da D-vitamin er fedtopløseligt og skal det derfor indtages sammen med måltider, der indeholder fedt for at kunne blive optaget i kroppen.

Ny forskning om D-vitaminer og sclerose
Australske og New Zealandske forskere fra Universitet i Queensland har i et studie opdaget nye gener, der muligvis indeholder nøglen til ny behandling af patienter med multipel sclerose.

Studiet blev publiceret mandag den 15. juni 2009 i det prestigefyldte magasin Nature Genetics.

1,618 personer med MS and 3,413 personer uden MS deltog over 3 år i studiet, der blandt andet gik ud på at scanne deres DNA.

Under studiet fandt forskerne blandt andet gener, som muligvis kan føre til en simpel forbyggende behandling af MS. Det ene af generne er sandsynligvis et gen, som kontrollere dannelsen af vitamin D, som tidligere studier allerede har påvist, har en vis indflydelse på risikoen for at udvikle sclerose.

På nedenstående link til The University of Queensland, Australia kan du læse mere om studiet. Hjemmesiden er på engelsk.
Queensland researchers help unlock genetic keys to MS

Med ønsket om en god og solrig sommer

More Posts