MS Information

MS - Hvad er sclerose?
Af Karen Schreiber

Hvad er Multipel Sclerose?

Multipel sclerose, eller som det også er kendt som, Dissemineret sclerose, er en kronisk sygdom i central nerve systemet, det vil sige i hjernen eller rygmarven. Det kaldes en inflammatorisk sygdom som er den latinske betegnelse for en betændelsesagtig proces (hvor der dog ikke er virus eller bakterier) og man regner med at det er ens egne immunforsvar der overreagerer og delvis går til angreb på dele af nervesystemet.

Nervecellen giver besked til andre nerver via dens nervebane der er beklædt med et fedtholdig isoleringslag ligesom en elektrisk ledning. Denne isoleringslag (myelin) er nødvendigt for at beskederne eller impulserne kommer frem i tide. Ved sclerose ”misforstår” immuncellerne deres opgave og angriber myelinlagene, således at de bliver tyndslidte (læsioner) og forstyrrer nervernes evne til at give besked til andre nerver og derved også til muskler og hud med mere. Immunforsvaret kan således nedbryde men er også i stand til at bremse denne uheldige proces således at skaderne begrænses og helingsprocessen (nydannelse af myelinet) kan starte.

Sclerose er en meget individuel sygdom, som udarter sig meget forskelligt fra den ene person til den anden. Man kan derfor ikke forudsige den enkeltes fremtid, sygdomsmæssigt.

Selvom videnskaben ikke har løst gåden, dvs, man kender ikke årsagen er der alligevel sket store fremskridt indenfor behandlingen, således at forværringen ved den attackvis sclerose kan bremses noget.

Behandling og kontrol foregår ved specialklinikker tilknyttet neurologisk afdeling.

Det er vigtigt at vide at - Det er muligt at leve et godt liv med sclerose og det er der mange eksempler på, og at der er mange tilbud for de scleroseramte.

MS