Ensomhed

Ensomhed

Ensomhed
De fleste af os vil på et eller andet tidspunkt i livet opleve ensomhed. Det kan være i øjeblikke, i bestemte situationer og i kortere eller længere perioder af livet.
For os som scleroseramte kan det ramme og være en underlig størrelse fordi at ensomheden handler om mange ting … ikke bare det at være alene.

Ensomhed er ikke det samme som at være alene

Man kan sagtens være alene uden nogensinde at føle sig ensom.  Man kan man også være sammen med andre og samtidig føle sig ensom. Ensomhed handler om at føle sig ufrivilligt alene – at man kan mangle samhørighed.

Ensomhed er en følelse, men også et budskab til os.
Ensomheden er et tomrum der mangler at blive udfyldt – og mange gange er det en social mangel. Men det kan også være den kombination med at føle mangel på samhørighed.

Som et par eksempler.

Hvis man har en dårlig periode med sin sclerose og man går og ”kæmper” med det, og man er sammen med flere mennesker ved en sammenkomst , der kan man pludselig føle sig ensom fordi det sammenhold eller fællesskab man har omkring sin sclerose der er der ikke.
Man behøver ikke være ved en sammenkomst – det er en følelse man kan få, ensomheden, selvom man har en masse venner eller bekendte men hvor den forståelse der er om sclerose, eller scleroseramte imellem ikke er der. Man behøver heller ikke have en dårlig periode, man kan ramme en ensomheds periode hvor man mangler sammenhold eller forståelse.

Den følelse af ensomhed iblandt mennesker, den følelse af ensomhed selvom man har mange venner og bekendte er en meget uforståelig følelse for mange – men det er en naturlig reaktion.
Det handler ikke om at man kun skal have scleroseramte venner, eller venner indenfor én bestemt interesse – men det hjælper at have mennesker i ens omgangskreds hvor man har en fællesnævner, som f.eks. sclerose.

Ensomhed er en ubehagelig følelse, og den kan være meget smertefuld. Men det er et signal om at skal ændre ens rytme, mønster, omgangskreds.

Ensomhed kan også komme af at har nogle tanker, følelser, eller sider af en selv man undertrykker eller ikke vil stå ved eller kan stå ved, og man er bange for andres reaktion eller manglende forståelse …
For en del scleroseramte kan man havne i en situation hvor man ikke ved hvordan ens omgangskreds vil forstå ens sclerose, nogle gemmer sig med deres sclerose – og den følelse af at være den eneste i verden med sclerose vælter ind over en, og man bliver ensom …
Frygt kan skabe ensomhed – frygt for andres reaktion eller det at man bliver set på som en ubrugelig person – en handicappet person.
En del lukker sig inde i sig selv, for ikke at blive set … og det kan skabe ensomhed.

Tanker om fremtiden – eller frygten for denne.

Ensomhed

Det er mange store ting, og det er ting der kan skabe ensomhed.
Ensomhed er et tabu !! Man snakker ikke om det.

Hvem pokker synes det er fedt at sige – ja jeg oplever ensomhed ! – jeg er ensom.

Ensomhed gør ondt – for nogle meget andre mindre.

En meget vigtig ting at understrege er at man SKAL arbejde med det. Man SKAL reagere og prøve at gøre det bedre – og ikke gøre som en del gør … de begynder at acceptere og leve i ensomheden – at acceptere at sådan er det nu engang ! Hvis man acceptere det starter det med at blive mere og mere, uoverskueligt, forvirrende og man kommer til at leve med at det er ok at være ked af det (uanset hvor ked af det man er………)
Ensomhed kræver handling.

Når man sidder på bunden af hullet kan det virke uoverskueligt at tænke at man kan gøre noget for at ændre sin tilstand. Og det er det ensomhed er – det er en tilstand (en følelse).

Ensomhed

Gør noget ved det !

Ingen artikel skrevet om noget der er negativt, uden at give råd og uden at se nogle positive mulige måder eller vinkler.

Intet er umuligt. Det kræver lidt arbejde, men se at komme i gang vis du føler ensomhed.

Der er mange måder til at lindre eller overvinde ensomheden.

Først handler det om at du lytter til din krop – dit instinkt.
Det har allerede talt til dig hvis du har læst denne artikel. Du ved lige nu – om der er en grad af ensomhed som du er ked af. Det kan godt være du er vred eller ked af det lige nu – men det er en anerkendelse.
Lyt.
Derefter se på hvem du omgås – hvem giver dig og hvem suger af din energi.
Hvad er det for mennesker – dækker de nogle af de behov og de ting du gerne vil snakke om, uanset om det er tabu eller ej.  Det kan være at det er tid til at du skal opsøge nye mennesker, og her bruger jeg bare Sclerose.info som et eksempel… Hvis du mangler nogle at snakke tanker og følelser omkring sclerose med, så se i gruppen på Facebook om nogen der skriver noget der er godt eller noget der har fanget din opmærksomhed.
Kontakt de mennesker. Skriv til dem – sig goddag – sig hej.

Skriv hvad du synes om deres indlæg eller så – ræk hånden ud.
Er du meget modig så lav en tråd selv hvor du skriver du gerne deler tanker følelser ideer med andre. (det kan være grænseoverskridende for mange ……)

Mange vil kunne skrive sammen … man kan skype eller zoome
 … og hvi man fysisk bor i nærheden af hinanden kan man mødes

En anden måde at komme i kontakt med andre er simpelt …
Gå på en cafe eller lignende (Nu er COVID ikke lige den rigtige tid til dette, men det kommer)
Mange cafeer er åbne om morgenen – der kommer en del for at læse avis … og det skulle undre mig hvis ikke man siger godmorgen 2-3 gang man ser d samme mennesker, og måske udveksler man et par bemærkninger og dette bliver pludseligt til mere og mere….

Dette er bare et par gode råd – og en ny måde at prøve at se positivt på ens situation.
Men vigtigt er – handling.
Gør noget ved det – for der sker intet hvis du ikke prøver.

Se det som en ny positiv udfordring – og husk der er mange der er i samme situation, du er ikke alene.

Kim

Ensomhed