Jeg blev nedværdiget i sikkerhedskontrollen

Artiklen er fra bladet Din Viden – 1/2010- udgivet af Coloplast Danmark A/S

Sidste år havde Leon Østergaard fra Ribe en ubehagelig oplevelse i sikkerhedskontrollen i Billund Lufthavn. Han fik endevendt sin håndbagage med katetre, bleer og analpropper foran alle de andre rejsende, selvom han viste sit rejsekort og bad om diskretion. Han klagede og fik en undskyldning fra lufthavnsdirektøren.

Det var en charterferie som så ofte før for 63-årige Leon Østergaard og konen Connie. Denne dag i august 2009 gik turen til Kreta, og afrejsen var som sædvanlig fra Billund Lufthavn. Håndbagagen indeholdt – ligeledes som sædvanlig – katetre, bleer, analpropper og 60 ml hånddesinfektionsgel, fordi Leon er urininkontinent og delvist analinkontinent, efter han fik fjernet sin prostata pga. prostatakræft.

Derfor kom det ikke som en overraskelse for ham, da håndbagagen blev taget til side i sikkerhedskontrollen for et ekstra tjek efter gennemlysningen. Faktisk var det ganske normalt, når han og konen rejste fra Billund Lufthavn. Hvad der ikke var normalt, var måden, det skete på.

- Rygsækken blev nærmest smidt hen på det bord, som står midt i sikkerhedskontrollen. Mens bunden blev vendt i vejret på den, så katetre, bleer og analpropper væltede ud, forsøgte jeg at vise mit rejsekort, som jo beskriver indholdet af hjælpemidler og beder om diskretion, fortæller Leon og fortsætter:

- Sikkerhedsvagten tog det i hånden, men kiggede end ikke på det, før han gav mig det tilbage med bemærkningen: ”Hvad skal jeg med det?” Alt imens gik der masser af rejsende forbi, som kiggede nysgerrigt på rygsækkens indhold. Så spurgte jeg vagten, om der ikke var plads til menneskelige hensyn, men fik ikke noget svar.

Følte sig udleveret og magtesløs

Oplevelsen sidder stadig i kroppen på Leon her knap et år efter.

- Det var en meget, meget ubehagelig situation – både for mig og min kone. Jeg følte mig udleveret, magtesløs og nedværdiget, siger Leon og tilføjer:

- Og jeg har jo netop tidligere oplevet i Billund Lufthavn, hvor god og diskret kontrollen kan være.Dengang reagerede en anden sikkerhedsvagt lynhurtigt, da han så mit rejsekort, og sagde: ”Vi går lige her hen ved siden af.” Og mens han undersøgte min håndbagage på et bord ved væggen, stillede han sig på en måde, så andre ikke kunne kigge med.

Vigtigt at råbe op

Da Leon kom hjem fra ferien på Kreta, besluttede han sig for at sende en klage via e-mail til Billund Lufthavn. En uge efter kom svaret i form af en uforbeholden undskyldning fra lufthavnsdirektøren.Og der var tilmed en tak for, at Leon havde henvendt sig med sin oplevelse, så lufthavnens service kunne blive forbedret. I den forbindelse var det nemlig blevet indskærpet medarbejderne i sikkerhedskontrollen, at de skal udvise pli og omtanke, hvis en passager direkte anmoder om diskretion.

- Det var det, jeg ville opnå – og det er derfor, jeg fortæller min historie her i Din Viden. Tænk nu, hvis det var en 80-årig dame, som havde haft samme oplevelse. Hun havde måske tænkt: ”Det kan nok ikke være anderledes” og ikke gjort mere ved det. Det er vigtigt, at vi, som har overskuddet til det, sørger for at råbe op, så der kan blive gjort noget ved dårlige oplevelser som inkontinent.

 

Sådan kommer du godt gennem sikkerhedskontrollen

  1. Husk EU-reglerne for væsker i håndbagagen, når du skal have SpeediCath-katetre med på rejsen: Væsker skal være i beholdere på maksimalt 100 ml og ligge i en gennemsigtig, genlukkelig pose med et rumfang på én liter. Du må gerne have flere beholdere med, men det er kun tilladt at medbringe én pose pr. passager. Posen med væsker skal tages op af håndbagagen og forevises ved sikkerhedskontrollen, så den kan blive gennemlyst særskilt.
  2. Den saltvandsopløsning, som katetrene fra Coloplast ligger i, er i skrivende stund omfattet af EU-reglerne. Altså skal du også pakke dine katetre i en gennemsigtig, genlukkelig pose med et rumfang på én liter og forevise den ved sikkerhedskontrollen. Du må pakke lige så mange katetre, som du kan få plads til i den éne pose.
  3. Hav dit rejsekort (Travel Certificate) parat, så du om nødvendigt hurtigt kan sætte personalet i sikkerhedskontrollen ind i situationen. Rejsekortet informerer på syv sprog om, at bagagen indeholder hjælpemidler, som er nødvendige ved inkontinensproblemer. Kortet opfordrer personalet i sikkerhedskontrollen til at vise hensyn og diskretion. Du kan bestille kortet gratis på www.coloplast.dk
  4. I bagagegennemlysningen kan man se katetret igennem aluminiumsemballagen. Altså er det ikke nødvendigt at åbne emballagen for at vise, at den indeholder et kateter.
  5. Gå til sikkerhedskontrollen med det samme, når du har checket dig selv og eventuel bagage ind, så du er i god tid. Der kan være kø ved sikkerhedskontrollen, og en stresset situation er aldrig hensigtsmæssig. EU-reglerne for væsker i håndbagage er løbende blevet justeret, så læs altid vejledningen på din afrejselufthavns hjemmeside, inden du pakker. Senest 29. april 2013 forsvinder reglerne, for på det tidspunkt skal alle lufthavne i EU have indført specielle skannere, som kan afsløre sprængstoffer i form af væske.

Læs eventuelt mere på www.cph.dk, hvor der ligger guidelines og foldere med opdateret information, som du kan downloade

 

Artiklen er fra bladet Din Viden – 1/2010- udgivet af Coloplast Danmark A/S.

More Posts