Varmt vejr kan føre til mere effektiv genoptræning hos sclerose-patienter, viser en norsk ph.d.-afhandling. Det har fysioterapeut Jacob Lindgreen også erfaringer med.
Lunt vejr i Spanien er bedre at genoptræne i end regnfuldt og køligt vejr i Skandinavien. Det viser en ny undersøgelse, der har sammenlignet et genoptræningsforløb i Spanien og i Norge for patienter, der lider af sclerose. Den danske fysioterapeut Jacob Lindgreen, og indehaver af klinikken Vita Sana, har haft adskillige personer med sclerose til genoptræningsforløb i Spanien.
"Jeg er heller ikke i tvivl om, at det hjælper med varmen, så længe det ikke er juli eller august, som er ekstremt varme hernede", fortæller Jacob Lindgreen og giver en forklaring.
"Når det er varmt, slapper musklerne mere af og leddene og vævsstrukturerne er mere smidige, så det er nemmere at arbejde med kroppen. Og du vil ikke opleve den svære koldstart om morgenen her i spaniens varme klima."
Han tror dog ikke kun, at det er varmen, der har betydning.
"Det har også stor betydning, at man kommer væk fra de vante omgivelser, så man kan holde fokus på at finde en ny rytme - og tage den nye rytme hjem," siger Jacob Lindgreen.
Det at komme væk og gennemgå en fokuseret træning i et varmt klima gør enorm forskel for det endelige genoptræningsresultat.
Jacob Lindgreen har høstet gode erfaringer med genoptræning af sclerose-patienter. En af dem er 41-årige Anette. Hun har en mildere form for primær progressiv sclerose, hvor hendes krop bliver meget udmattet, hun bliver træt i hovedet, og benene bliver stive. Hun var på et ugelangt genoptræningsforløb i Spanien i maj måned og mærkede tydelige resultater ved at træne under varmere himmelstrøg.
"Jeg oplevede, at jeg kunne gå fra mit hotel ned til havnen i Fuengirola og tilbage igen, i alt 2-3 km. Det ville jeg ikke kunne i Danmark. I Danmark går jeg 3-400 meter, hvis vejret er nogenlunde. Er det dårligt vejr og koldt, kan jeg slet ikke. Varmen gør, at benene ikke er så stive, og samtidig motiverer det mig til at komme ud, når det er 20-25 grader og solen skinner," fortæller Anette.
Målet med opholdet i Fuengirola var, at hun sammen med Jacob Lindgreen skulle have et nyt boost til sin træning.
"Jeg fik ikke meget ud af min træning i Danmark. Det skulle være mere effektivt. På grund af min træthed var det vigtigt, at den tid, jeg brugte på træning, blev brugt rigtigt," siger hun.
Da Anette kom tilbage til Danmark gik træningen også rigtig godt, og hun havde flere lune måneder foran sig.
"Det var virkelig godt at komme til Spanien i foråret, og så komme hjem til den gode danske sommer, hvor jeg kunne fortsætte træningen. Jeg fik boostet træningen i foråret og kunne nyde sommeren i Danmark. Hvis det var i efteråret, ville jeg komme hjem til kulde, sne og regn, og så ville det næsten være det samme," siger hun.
Individuel træning er vigtig.
Jacob Lindgreen mener ikke kun, at varmen er vigtig for en effektiv genoptræning.
"Den individuelle genoptræning er også vigtig, så man kan arbejde på lige præcis det, som virker for den enkelte og giver den bedst mulige effekt på lang sigt".
"For sclerose-patienter ser det ud til at fungere, men også personer med gigtdiagnoser, rygproblemer, ny hofte eller knæ og mennesker, der har eller har haft cancer og fået kemobehandlinger kan få ekstra effekt ud af den tilgang," siger Jacob Lindgreen.
Kunne du godt tænke dig at kombinere en udlandsrejse med træning og fysioterapi? Med en henvisning til fysioterapi kan du nemlig få tilskud til behandlingsudgiften fra sygesikringen.
Hvis du ønsker at gennemgå et intensivt træningsforløb hos en fysioterapeut og samtidig har planer om at tage sydpå, er det værd at undersøge mulighederne for at kombinere udlandsrejsen med et behandlingsophold i udlandet.
Hvis du selv betaler rejsen og opholdets udgifter og lægger ud for udgifterne til fysioterapeuten, har du nemlig mulighed for at få refusion, og modtager du vederlagsfri fysioterapi, har du faktisk mulighed for at få mere eller mindre fuld refusion for din udgift til behandling.
Et af de steder, som tilbyder behandling i udlandet for mennesker med sclerose, er Vita Sana, som tilbyder ophold på resorts beliggende på Solkysten nær Málaga i Spanien. Vita Sana tilbyder individuelle ophold fra 4.990 kr./uge, som inkluderer forventningssamtale med specialuddannet fysioterapeut inden afrejse, træning under opholdet i forhold til personlig målsætning og opfølgning efter hjemkomst.
Hos Vita Sana tilbydes fysioterapi og andre behandlinger efter ønske, og undervisningen finder gerne sted i naturen i det gode klima. Med lægehenvisning kan du få støtte for dine fysioterapibehandlinger både fra den almindelige offentlige sygesikring, og hvis du er medlem af ”Sygesikringen Danmark” får du også derfra. Og uanset om du er berettiget til vederlagsfri fysioterapi eller ej, kan du få dækket sygesikringsandelen for dine behandlinger.
Ved et behandlingsforløb i udlandet skal du påregne at lægge ud for udgifterne til fysioterapien. Det betyder, at du betaler det fulde beløb både for ophold og fysioterapi inden afrejse, og efterfølgende får refunderet beløbet for fysioterapi via din kommune, Sygesikring Danmark eller forsikringsselskab.
Som medlem af Sclerose Info kan du i 2017 få 10% på opholdet ved Vita Sana. Du oplyser blot dit navn – at du er medlem (Vita Sana og Sclerose.info er i løbende dialog)
For Sclerose.info er det er yderste spændende tiltag at vi har lavet aftale med Vita Sana og Jacob siger Kim Gelser og fotsætter ...