Spiller du skak ?

Spiller du skak

Spiller du skak ?

Jeg mener jeg er stormester !
Jeg er nok den eneste der mener det …. Men jeg synes altså jeg er ok til det .

Sclerosen er for mig som et spil skak – lidt banalt sagt … men det er det nu alligevel.

Jeg ved jeg skal spille klogt. Jeg ved jeg skal tænke … og helst et eller flere træk frem.
Jeg ved at nå jeg nu flytter tårnet frem – eller en hest eller hvad ved jeg … så er det et træk der har en mening, men også en konsekvens. Hvis jeg ”angriber” min modstander, så er det en aggressiv handling. Jeg vil frem jeg vil vinde.

Når jeg beslutter at jeg skal enten deltage i en aktivitet – eller jeg vil lave et eller andet … så ved jeg jo også at ”der er en konsekvens”. Jeg bruger energi … jeg bruger mig selv. Jeg gør !
Hvis jeg ikke hsuek i et skakspil ikke bare at smide alle brikker frem – så taber jeg.
Hvis jeg i mit liv bare kaster los og ikke tænker … så ”taber” jeg. Risikoen for at jeg får en lussing af sclerosen er i hvert fald stor.

Men … engang imellem for mig er det også en kynisk betragtning.
Jeg ved jeg har flyttet mange brikker frem … jeg ved at jeg er lidt svag i mit forsvar.
Det samme med sclerosen. Nogen gange ved jeg at jeg laver nogle træk – jeg gør nogle ting der presser for meget.
Jeg ved at nogle brikker står piv åben … jeg ved med min sclerose at jeg presser på.
Men det er jo bare lige en kort periode … plejer jeg at fortælle mig selv.

Sådan tror jeg alle har det … vi ved godt nogle gange vi liiiiiiiiiige presser den lidt for meget.
Bare vi ikke lyver for os selv … og tror vi kan flyve.
Bare vi er bevidste om det – så er det oki. For så sæger vi også ”hurtigt” at dække af igen.

Sclerose … for mig er skak
Jeg har endnu ikke fundet helt ud af hvordan jeg sætter den skak-mat … men jeg arbejder på det.
Jeg ved i hvert fald hvordan jeg kan få den i angreb og mig selv i forsvar.
Skak-mat det bliver jeg ikke.
Det kan godt være der er dage hvor jeg synes at jeg ikke har så mange brikker på min plade … meeeen … der er altid en bonde på vej til at blive byttet.

… og der er altid en mulighed for at lave en rokade.

Der er dage hvor jeg simpelthen ikke rigtig kan se modstanderens brikker…
Jeg ved de er der – jeg kan mærke det – men det er defust.
Det er den der dag – hvor jeg virkelig frygter et stormangreb fra fjenden … det er den der dag hvor jeg panisk kigger på mine egne brikker hele tiden. Jeg forsøger hele tiden at dæmme op for …. For hvad ? …
Det er de der dage hvor angsten .. de bange følelser virkelig spiller mig et puds !
Men dem skal der jo også være plads til .. det er jo oki. For jeg ved jeg ikke bliver skakmat…

Nogen gange så bliver spillet startet forfra, brikker flyttes tilbage til start – om det så er fordi man har et angreb eller en mega dårlig periode og kommer ud på den anden side – er jeg virkelig tit forundret over både mig selv i starten af min ms (de første vel 8 års tid …) og andre scleroseramte … at i stedet for at starte roligt, i stedet for at tænke … så flytter man viiiiiiiiildt i angreb fra starten. Det er som om man skal bevise for sig selv (og andre, men i bund og grund er det for at vise en selv) at man er ok! Men er i fuld fart igen. Man kan det hele … næææh du se her !
Det duer altså ikke.
Jeg vil ikke lyde som en gammelklog scleroseramt – jeg vil ikke hverken belære eller være bedrevidende …. Men for pokker 20 år i selskab med sclerosen, og selskab med skakspillet har vist mig fuldstændigt klart …. MAN SKAL STARTE ROLIGT EFTER ET ANGREB eller en dårlig periode. Man skal om end det er muligt spille meget mere klogt og roligt. INGEN PANIK … ingen panisk skræmt forsvarsspil. MEN … rolig nu. Giv tid til spillet igen – giv tid til dig selv.

Det er meget vigtigt!

I øvrigt er det sjovt synes jeg – at nogen gange så er jeg de hvide (de ”gode” …. Ligesom i de gamle western film … de gode havde hvide hatte) og andre gange er jeg de sorte (de slemme – dem med de sorte hatte i western film) … og sådan er livet jo for alle … der er perioder hvor vi er gode – der er periode vi er slemme. For os scleroseramte kan det bare være lidt mere udslagsgivende for vores krop den måde vi er på ….

Spiller du skak ?
Er du stormester ?
Vi vil rigtig gerne høre om dine træk og hvad du gør for at styre spillet … så skriv endelig til os … admin@sclerose.info, lene@sclerose.info eller kim@sclerose.info

//Kim - Admin